sec' ~ سجع
Kamus-u Fransevi - sec' ~ سجع maddesi. Sayfa: 666 - Sira: 27

Qu'est-ce que sec' سجع , le sens du mot سجع. A propos سجع turque. Dictionnaire de langue ottomane
سجع fransızca ne demek, سجع anlamı, manası, fransızca osmanlıca sözlük
سجع ماذا تقصد الفرنسية سجع وسائل الفرنسية سجع معنى الفرنسي، قاموس العربية الفرنسية
sec' ~ سجع güncel sözlüklerde anlamı:
SEC' ::: (C.: Escâ-Esâci) Kumru sesi. * Kafiyeli söz.
"); sec' ::: (a. i. c. : escâ') : 1) nesirde yapılan kafiye. 2) ibarenin kafiyeli olan cümle sonlarından her biri. 3) kumru, güvercin gibi kuşların ötüşü.
sec'-i murassa' ::: ed. her iki fasılanın kelimeleri sayıca ve her b : r kelime, karşılığı olan kelime ile vezin ve harf adedi itibariyle uygun düşmesi : Zübde-i vâkıfân-ı- rumûz-ı dekayık * ve umde-i' sâkinân-ı künûz-ı hakayık gibi.
sec'-i mutarref ::: ed. hiç bir şarta manî olmaksızın yalnız fasılaları kafiyeli olan seci' : andelîb-i hoş-efrâz, nagamaiiyle sâmia-nevâzdır… gibi.
sec'-i müvâzî ::: ed. sayıca müsâvî olmıyan, mütekabil kelimeleri kamilen kafiyeli olmıyan, yalnız vezin ve kafiyelerde birleşen seci' : hamd-i nâ ma'dûd ve senâ-yi nâ-mahdûd… gibi.
SEC' ::: İslâm âlimleri, Kur'ân-ı kerîmin î'câzını (eşsizliğini, mûcize olduğunu) başka başka bildirdiler. Çok kimse, Kur'ân-ı kerîmin nazmı garîb, üslûbu acîbdir yâni bilinenlerden başkadır. Arab şâirlerinin nazmlarına, üslûblarına benzemediği için mûcizedir dediler. Sûrelerin başındaki ve sonundaki ve kıssalarındaki nesr kısımları da böyledir. Sec'lerin Kur'ân-ı kerîmde mevcûd olmaları, insan sözlerindeki sec' gibi değildir. İnsanlar, bunları Kur'ân-ı kerîmdeki gibi yapamadılar. Arabça'yı iyi bilen bir kimse, Kur'ân-ı kerîmin îcâzını açıkça anlar. Kur'ân-ı kerîmdeki îcâz, hem belâgatının yüksek olmasından, hem de nazmının garîb olmasındandır. Yâni hiç görülmemiş bir nazm (dizilme) olmasındandır. (İmâm-ı Rabbânî)
Cim: Câiz geçmek ondan, hem revâ
Durmak fakat evlâdır sana.
Ze: Câiz onda dahi durdular,
Geçmeyi daha iyi gördüler.
Tı: Mutlaka durmak nişânıdır,
Nerde görsen, orda hemen dur.
Sad: Durmakta ruhsat var dediler,
Nefes almağa izin verdiler.
Mim: Lâzım durmak burada elbet,
Geçmede küfürden korkulur pek.
Lâ: Durulmaz! demektir her yerde,
Durma hiç! alma hem nefes de.
Bu tertible oku, itmâm et
Sevâbın cümleye ihsân et.
(Ahmed İbni Kemâl Paşa)
Secâvendlerden ayn harfi rükû demektir. Hazret-i Ömer'in namaz kıldırırken ayakta okumayı bitirip, rükûa eğildiğini gösterir. Ayn işâreti hep âyetlerin sonunda bulunmaktadır. Lâ bulunan yerde durulursa evvelki kelime ile birlikte tekrar okunur. (M. Sıddîk Gümüş)
sec' ::: seci sanatı. düzyazıda kafiyelendirme sanatı , seci sanatı düzyazıda kafiyelendirme sanatı , kumru sesi , kafiyeli söz
sec’ ::: seci sanatı Düzyazıda kafiyelendirme sanatı
SEC' :::